- Google doet nogmaals een poging om mee te doen in de markt voor vouwbare smartphones met de Pixel 9 Pro Fold.
- Daarbij gooit de techgigant het vooral op nieuwe AI-functionaliteiten in de software, die de ervaring moeten verbeteren.
- Lukt het Google om met deze combinatie de concurrentie te verslaan? Techredacteur Dennis Wilman van Business Insider Nederland probeerde de vouwbare smartphone uit.
- Lees ook: De Samsung Galaxy Z Flip6 versus de Motorola Razr 50 Ultra: welke flip-phone wint?
REVIEW – Wanneer was de laatste keer dat je een nieuwe telefoon oppakte en er oprecht van onder de indruk was, dat je het gevoel had iets echt vernieuwends in je hand te hebben? Voor mij was dat de introductie van de eerste Samsung Fold in 2019. En hoewel de Google Pixel 9 Pro Fold verder borduurt op het principe dat vijf jaar geleden op de markt werd gebracht, had ik nu pas het gevoel dat dit een echte vouwbare telefoon was.
Dat vraagt uiteraard om enige uitleg, want hoe kan iets vernieuwend zijn als het in de basis hetzelfde product is als vijf jaar geleden? Dat heeft onder meer te maken met de behuizing en vorm van deze Pixel 9 Pro Fold. Hij voelt en oogt voor het eerst als iets wat ik wil gebruiken, als iets waar ik me niet in bochten moet wringen om er ook dagelijks normaal mee om te kunnen gaan.
Met andere woorden: dichtgeklapt is de Pixel 9 Pro Fold een reguliere, alledaagse smartphone. Hij is even dik als een normale telefoon, heeft een scherm van iets meer dan 6-inch en heeft zelfs de knoppen op nagenoeg dezelfde plekken zitten.
Kortom, als je de Pixel 9 Pro Fold niet opent, dan is hij niet anders dan wat je al jaren gewend bent. Dat is wat deze nieuwe telefoon eigenlijk lekker ouderwets maakt.
Pixel 9 Pro Fold: fijn in de hand, maar breekbaar
Dat verandert natuurlijk helemaal als je de Fold openvouwt. Dan valt direct de bouwkwaliteit en het materiaalgebruik op. Het ding ligt fijner in de hand dan andere vouwtelefoons die ik heb mogen testen, wat waarschijnlijk komt doordat hij opengevouwen belachelijk dun is. Daarbij past wel de waarschuwing dat dit gepaard gaat met een breekgevaar. YouTuber JerryRigEverything, die telefoons op duurzaamheid test, nam de Pixel 9 Pro Fold onder handen en brak hem relatief makkelijk in tweeën. Op de algemene duurzaamheid kom ik verderop nog terug.
Het kunnen openvouwen van het 8-inch scherm met een geweldige licht- en kleuropbrengst, tilt het geheel naar een nieuw niveau. Hoewel Google nog niet helemaal weet hoe ze de zichtbare vouw kunnen wegwerken, is het ook op deze telefoon geen dealbreker.
De camera is wel netjes weggewerkt in rechtsboven in de hoek. Hij is niet eens onder het scherm verwerkt, zoals Samsung wel doet. Maar waar het vreemde ronde plekje in het zicht van de Samsung toch altijd ietwat opvalt, vergat ik continu dat er een zichtbaar zwart rondje op mijn scherm te vinden was.
Nu moet ik wel zeggen dat die camera niet optimaal presteert. Er zijn betere selfieramera’s op de markt. Maar het voordeel van de Pro Fold 9 is dat je de hoofdcamera ook als selfieramera kunt gebruiken. Je hebt immers een compleet scherm waarop je kunt zien wat je aan het schieten bent.
Er zijn betere telefoons te vinden, als je semi-professionele ambities hebt als fotograaf
Nu zijn de hoofdcamera’s niet zo goed als die te vinden zijn op de niet-vouwbare Pixel 9’s, maar of dit een noemenswaardig probleem is, valt te betwijfelen. Camera’s in alle toptelefoons van nu presteren uitmuntend. Het komt neer op minimale details waar je bij je dagelijkse kiekjes niet op zult letten. Ga je de semi-professionele fotograaf uithangen, dan zijn er betere telefoons te vinden.
Dit argument kun je natuurlijk ook opperen als het aankomt op de processor die Google in de Pro Fold heeft gestopt, de Tensor G4. Deze is op papier niet zo snel als de snelste chips die nu op de markt zijn. Maar je zult bij normaal gebruik moeite hebben om de grenzen van zijn kunnen te bereiken, tenzij je een die-hard gamer bent. Maar ook dan zijn er betere telefoons op de markt die zijn toegespitst op dit gebruik.
Ik geef toe dat het bovenstaande een beetje klinkt als het kiezen voor een makkelijke uitweg om Google niet af te rekenen op ‘slechte’ keuzes. Maar dat is het in mijn optiek niet. Bij het maken van een vouwbare telefoon moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden en ik denk dat Google de juiste heeft gemaakt. De Pro Fold heeft meer dan prima prestaties, een goede camera en daarbij ook nog eens een accuduur waarmee je makkelijk de dag doorkomt.
Er zitten beperkingen aan de Fold
Leidt dat dan tot de perfecte telefoon? Absoluut niet. Google mag dan goede keuzes gemaakt hebben, het heeft - net als andere makers van foldables - nog steeds te maken met bepaalde beperkingen die aan dit soort mobieltjes kleven. Dan heb ik het natuurlijk over de krasgevoeligheid van het binnenste scherm en de problemen die bij het scharnier kunnen ontstaan. Een simpel korreltje zand kan meer schade doen dan je zou verwachten.
Nu draait Google hier ook niet omheen, want de Pixel 9 Pro Fold heeft een IPX8 score. Dat houdt in dat hij tegen een korte onderdompeling in water kan, maar dat stof en zand zijn aartsrivalen zijn.
En daarmee kom ik bij de grootste pijnpunten van de Pixel 9 Pro Fold: de prijs en zijn duurzaamheid. De prijs is hoog (officiële startprijs in de Google Store 1.899 euro), maar in lijn met de concurrentie. Natuurlijk is dit een luxeproduct waar we het over hebben, dus daar mag een investering tegenover staan. Het grote interne scherm is het beste wat je kunt krijgen, maar blijft een echte nice-to-have. Tegelijk is het ook het onderdeel waar de meeste vraagtekens bij staan.
Hoewel Google verwacht dat je jaren met deze smartphone toe kunt, aangezien het de software voor minimaal 7 jaar zal ondersteunen, is het nog maar de vraag of het binnenste scherm en het scharnier het zo lang volhouden.
Foldables zijn nog maar relatief kort op de markt en hebben in korte tijd enorme technologische stappen gemaakt, waardoor er eigenlijk geen echte referenties van andere telefoons te vinden zijn. De technologie in deze nieuwste Fold is amper te vergelijken is aan die van een paar jaar geleden, of concurrenten van nog verder terug. Het kiezen voor dit soort vouwbare telefoons blijft dus een risico.
Als je deze onzekerheid en de hoge prijs kunt accepteren, dan is de Google Pixel 9 Pro Fold een aanrader. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, zoals het gebrek aan DEX (de software die de telefoon in een pc verandert als je er een extern scherm aan koppelt). Al zou Google dit volgens geruchten standaard in Android willen verwerken. Over het geheel zijn de prestaties ook een fractie minder dan de toptelefoons van dit moment.
Dit zijn echter geen punten die afbreuk doen aan het geheel. Met andere woorden: Google heeft wat mij betreft als eerste de foldable-code gekraakt. Het is een telefoon die een absoluut genot is in het gebruik, zelfs zonder de AI waar de maker zo op hamert.